עוד כותרות מובילות

נושאים מעניינים

קנאה באח הקטן

תינוק חדש במשפחה הוא עבור האח הבוגר מתנה נפלאה לכל החיים, אבל לרבים מהילדים זו מתנה שכלל לא קל להסתגל אליה. לרבים מההורים זאת התמודדות לא קלה.
סרבנות ילדים

תוכן עניינים

ומותר לו להיות קצת תינוק. זה בסדר להיות גמישים איתו. אם הוא יודע להתלבש לבד ופתאום הוא רוצה שנלביש אותו, נעשה זאת, נזכור שזה צורך רגשי שלו כרגע וזה יחלוף

תינוק חדש במשפחה הוא עבור האח הבוגר מתנה נפלאה לכל החיים, אבל לרבים מהילדים זו מתנה שכלל לא קל להסתגל אליה. לרבים מההורים זאת התמודדות לא קלה.

הילד שלכם היה רגיל להיות האחד והיחיד שלכם, לקבל את מלוא תשומת ליבכם , והנה יש לו מתחרה, על אהבתכם . לא סתם מתחרה אלא מישהו שכולם באים לראות אותו ומתפעלים ממנו. פתאום הידיים של אמא תפוסות והיא לא תמיד יכולה להרים אותו.
הקנאה באח הצעיר עשויה להתבטא בהתקפי בכי, עקשנות , נסיון לפגע בתינוק ונסיגה להתנהגות "תינוקית".
הרבה פעמים נראה יחס משתנה של הילד לאחיו הקטן. רגע יהנה מהאח הקטן, ויהיה גאה בו ורגע יכעס עליו ועליכם.

איך נתמודד עם הקנאה?

חשוב שנגלה אמפאתיה לרגשותיו, ללא שיפוטיות. ולפעמים אף נבטא עבורו את רגשותיו: "אני מבינה שאתה ממש מקנא" , או "אתה כל כך רוצה שאני ארים אותך ואני לא יכולה, זה ממש מעצבן!" הבעת ההבנה שלנו מאוד מקלה על הילד.

כמובן שנעצור את הילד מלעשות דברים מזיקים, אך עדיף שנתערב רק במידה החיונית למניעת נזק ולא נמשיך בהטפות מוסר, איומי עונש וכעס. (כמובן יקרה גם שנכעס, אנחנו אנושיים, אך כמה שנצליח להיות רגועים כך ייטב.)

נעדיף ככל האפשר פחות לומר לילד מה אסור לעשות ויותר לומר מה כן אפשר ומותר לעשות. אמירת הרבה "לא" ו"אסור" רק מעודדת התנגדות. אמירת מה כן, מכוונת אותו להתנהגות האפשרית.

נזכור שהילד לא עושה נגדנו אלא בעד עצמו, כי קשה לו. בתקופה זאת הוא זקוק יותר מתמיד לתשומת לב וחיבוקים.

טיפוח ההקשרות עם הילד חשובה במיוחד בתקופה זאת. קשר טוב גם עם אבא או עם סבא וסבתא יכול לתרום המון.

ומותר לו להיות קצת תינוק. זה בסדר להיות גמישים איתו. אם הוא יודע להתלבש לבד ופתאום הוא רוצה שנלביש אותו, נעשה זאת, נזכור שזה צורך רגשי שלו כרגע וזה יחלוף.

נעזור לילד להרגיש שותף. נציע לו "לעזור" לנו לטפל בתינוק, להביא לו מוצץ, למשל. נתפעל מכך שיש לנו ילד גדול שיכול לעזור.

נאמר לילד שאחיו דומה לו, או שאחיו שמח לראות אותו כדי שיחוש אליו קרבה.

דבר נוסף שיכול לעזור זה בובה ואביזרי בובה. משחק הדמיון מאפשר לילד גם להזדהות עם אמא וגם לתת פורקן לרגשות.

וכשיש לו צורך לבכות, לאפשר לו לבכות, לחבק אם הוא מוכן, ולזכור שהבכי מביא להקלה.

התקופה הזאת היא מאתגרת וגם מרגשת מאוד. מודעות לרגשות הילד, קבלה ואמפאתיה יוכלו לעזור לנו להתגבר על הקשיים.

מיכל גולני, מנחת הורים בגישת "דרך הלב"

מוזמנים לעקוב אחרי בפייסבוק 

יעוץ אישי באיזור מודיעין או יעוץ טלפוני/ סקייפ 050-6876738

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך​

טעימות ראשונות לתינוק

טעימות ראשונות לתינוק

בכל שלב מהרגע שבו הם נולדים, אנו כהורים תוהים לעצמנו: מה השלב הבא? מה מותר כעת? מתי יהיה מותר משהו חדש? שלב הטעימות הוא שלב מענג שבו זוכים לראות את המפגש הראשוני של התינוק עם אוכל החדש לו (ובדרך כלל גם טעים לו) ולא חלב אם או תחליפי חלב. זהו שלב חשוב מאוד שבו אמורים לתת רק טעימות קטנות מסוגי פירות וירקות שונים וזה על מנת לזהות אם התינוק אלרגי למזון מסויים.

כשילד פוחד

אמאל'ה איזה פחד! איך נעזור לילדים להתמודד עם פחד?

אלא שפחדים רבים אין להם סיבה הגיונית – הפחדים הלא רציונליים. בגיל הילדות הפחדים האלה שכיחים יותר בגלל הדמיון המפותח. ועם זאת, עם יד על הלב, גם לנו המבוגרים יש פחדים כאלה לא רציונליים, כמו פחד מג'וקים ועוד בעלי חיים חפים מפשע.

שבוע 10

מנסה להיכנס להריון? מה כדאי לעשות

כאשר זוג מנסה להרות, הם יכולים למצוא שהתהליך יהיה לא רק מתסכל אבל גם יותר מדי מסובך. יש אנשים להיכנס להריון בקלות מבלי להתאמץ קשה בזמן שאחרים ילמדו שיש להם בעיות פוריות זה יכול למנוע הריון קל או קורה בכלל. ישנם כמה דברים שאתה יכול לעשות על מנת למקסם את הסיכויים להיכנס להריון, עם זאת.

ברית המילה – איך בוחרים מוהל?

כחלק מהיותו יהודי "כשר" הוא קיום טקס ברית המילה שאמור להתקיים (במידה ובריאותו תקינה) ביום ה- 8 מלידתו. מעבר למסורת הדתית, כיום רבים עורכים ברית מילה גם מסיבות בריאותיות ולאוו דווקא מסיבות דתיות.